Każdy z nas lubi grillowanie – to doskonała okazja do przyjemnego spędzenia czasu z przyjaciółmi lub rodziną, a także do przygotowywania pysznych kiełbasek, szaszłyków i mięs. Obok nich nie powinno zabraknąć także smacznych sałatek, bo dzięki nim grillowane mięsa i wędliny smakują jeszcze wyborniej. Jak jednak zrobić sałatkę na grilla, aby nie wydać zbyt dużo?
Tania sałatkę na grilla możemy przygotować z sałaty masłowej, 2 pęczków rzodkiewki, pęczka szczypiorku, pęczka koperku, majonezu i oczywiście soli oraz pieprzu. Warzywa należy oczyścić i umyć, sałatę porwać na mniejsze kawałki, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek siekamy dość drobno, łączymy z sałatą i rzodkiewką, dodając majonez i przyprawy, delikatnie mieszając. Sałatkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.
Warzywa w okresie wiosenno-letnim są stosunkowo niedrogie, dlatego sałatkę na grilla można także przygotować z większej ilości składników. Bardzo smaczną sałatkę możemy przygotować z 1 główki sałaty lodowej, kilku liści sałaty czerwonej i zielonej strzępiastej, 1 świeżego ogórka średniej wielkości, 2 pomidorów obranych ze skórki, 1 świeżej papryki czerwonej, 1 cebuli białej, 1 cebuli czerwonej, pęczku ziół np. natki pietruszki, szczypiorku i bazylii, 2 sosów sałatkowych winegret, 5 łyżek octu jabłkowego oraz świeżo mielonego pieprzu.
Sałatę lodową kroimy, dodajemy pokrojone w ósemki lub mniejsze cząstki pomidory. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę, natomiast paprykę w paseczki. Zioła siekamy dość drobno i łączymy z warzywami. Dodajemy sos na bazie octu jabłkowego i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Taka sałatka doskonale pasuje do mięsa i kiełbasek z grilla.
Sałatki na grilla można przygotować na wiele rozmaitych sposobów, najczęściej dodajemy do nich różnego rodzaju sałaty, np. zwykłą zieloną lub karbowaną, ale bardzo smaczne są również sałatki z kapustą białą, czerwoną lub pekińską. Oprócz rzodkiewek, pomidorów czy ogórków możemy dodać do sałatki również pora, czosnek czy kukurydzę, a majonez zastąpić jogurtem lub połączyć go z ketchupem lub musztardą. Możliwości jest naprawdę mnóstwo.